Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1623114
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοπρασία των έργων «Ετοιμασία γάμου» και «Δυστύχημα» (7-11-2012) Εκτύπωση E-mail

 

Δημοπρασία Ψαθάρη - Μιχαήλ ΚκάσιαλοςΌπως έχει ανακοινώσει ο οίκος Δημοπρασίαι Ψαθάρης, τα έργα του Μιχαήλ Κκάσιαλου «Ετοιμασία γάμου», λάδι σε καμβά, 64 x 109 εκ., που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή στην Ελλάδα και πωλήθηκε από τον καλλιτέχνη στο σημερινό ιδιοκτήτη το Πάσχα 1974 και το έργο «Δυστύχημα» που δημιουργήθηκε το 1960 θα δημοπρατηθούν την 22 Νοεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία.  Η εκτίμηση των έργων κυμαίνεται μεταξύ Ευρώ17.000 - 25.000 για το έργο «Ετοιμασία γάμου» και Ευρώ5.000 - 7.000 για το έργο «Δυστύχημα».

Η δημοπρασία αποτελείται από 115 έργα σημαντικών Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

 

 


 

 

Στοιχεία από τον Κατάλογο της Δημοπρασίας


Ετοιμασία γάμου
Υπογεγραμμένο κάτω αριστερά: Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος
Λάδι σε καμβά
64 x 109 εκ

Εκτίμηση:  Ευρώ17.000 - 25.000

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Από τον καλλιτέχνη στο σημερινό ιδιοκτήτη.
Πάσχα 1974. Ιδιωτική συλλογή Ελλάδα.

Ετοιμασία Γάμου - Μιχαήλ Κκάσιαλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δυστύχημα (π. 1960)
Υπογεγραμμένο κάτω αριστερά: Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλος
Λάδι σε ξύλο
38.5 x 64 εκ

Εκτίμηση:  Ευρώ5.000 - 7.000

Δυστύχημα - Μιχαήλ Κκάσιαλος

 


Στον Κατάλογο επίσης αναφέρονται και τα πιο κάτω:

«Ο λαϊκός ζωγράφος Μιχαήλ Κκάσιαλος εξέθεσε πολλάκις εις ομαδικάς και ατομικάς εκθέσεις εν Κύπρω και εν τω εξωτερικώ. Η σημερινή έκθεσης του είναι η επισημοτέρα μετά την πρόσφατον συμμετοχήν του εις την διεθνή έκθεσιν αφελούς τέχνης εις Μρατισλάβαν, εις την οποίαν και εβραεύθη. Έτσι ο Κκάσιαλος δεν είναι πλέον ο απλοϊκός ζωγράφος ο οποίος μετέφερε την τέχνην του εις διεθνή κέντρα και δι' αυτής την λαϊκήν έκφραση της πατρίδος του εις αυτά. Εγνώρισε τον τόπο του εις διεθνής κύκλους και εγνωρίσθη και αυτός από αυτούς. Η Κύπρος αισθάνεται ιδιαιτέραν τιμή και υπερηφάνεια δι'αυτόν. Διότι διά του έργου του τούτου ο Κκάσιαλος καταλέγεται μεταξύ των αξιολογωτέρων Κυπρίων ζωγράφων. Εν τω μεταξύ εύχομαι εις τον κ. Κκάσιαλον μακράν ζωήν και υγείαν διά νά δυνηθή να συνεχίση το θαυμαστόν έργον του, το οποίον πραγματικώς τιμά την Κύπρον. Επί τη ευκαιρεία παραδίδω εις αυτόν και το τιμητικόν δίπλωμα της βραβεύσεως του εις την Β΄ Διεθνή Μπιεννάλε αφελούς τέχνης την οργανωθείσαν εις Μπρατισλάβα της Τσεχοσλοβακίας κατά το έτος 1969 και θερμώς συγχαίρω αυτόν δια την τιμητικήν ταύτην προσωπικήν διάκρισιν.»


ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑΝ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΚΑΣΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΧΙΛΤΟΝ» ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1969


Στο κατάλογο της μεταθανάτιας έκθεσης του Μιχ.. Κκάσιαλου που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας το 1975 ο τότε Μορφωτικός Λειτουργός Γιώργος Κυριάκου μεταξύ άλλων αναφέρει. «Ο Κκάσιαλος έκανε τα πρώτα του βήματα στην ζωγραφική όταν η Κύπρος έκανε τα δικά της σαν ανεξάρτητο κράτος. Και συνέχισε την αλματώδη και ανοδική καλλιτεχνική πορεία του παράλληλα με τη γενική οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου του. Αλοίμονο όμως για τον καλλιτέχνη και τον τόπο του. Τα θανάσιμα κτυπήματα του Αττίλα τα δέχτηκε και τα μοιράστηκε ο Κκάσιαλος με την πατρίδα του. Αυτός δεν επέζησε. Θα επιζήσει όμως το έργο του. Μαζί κι΄ η Κύπρος. Ο Κκάσιαλος υπήρξε ο άνθρωπος του τόπου του. Απλοϊκός σαν τον κάμπο της Άσσιας που τον ανάστησε. Δουλευτής μα και ανήσυχος σαν κάθε γνήσιος Κύπριος. Μυαλό που δεν παιδεύτηκε στα γράμματα μα που ωρίμασε μέσα στη αγροτική βιοπάλη και την απομόνωση.»

 

Αποτελέσματα Δημοπρασίας (26-11-2012)


Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου «Δημοπρασίαι Ψαθάρης», οι πιο πάνω πίνακες πωλήθηκαν στις ακόλουθες τιμές:


«Προετοιμασία γάμου»  Ευρώ 19.983
«Δυστύχημα» για Ευρώ 9.404

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας στον πιο κάτω σύνδεσμο.

http://www.psatharis-auctions.com.cy/results13.htm

 

Σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας:

Η Άσσια που ζωγράφισε ο Μιχαήλ Κκάσιαλος

Κείμενα-μελέτες για τη ζωή και το έργο του Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλου

Αρχείο φωτογαφιών - η ζωή, οι πίνακες και  τα γλυπτά του Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλου
 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com