Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1635764
Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τοιχογραφία που απεικονίζει τον Προφήτη Ηλία από την εκκλησία της Παναγίας μας Εκτύπωση E-mail

31/01/2019

του Γιάννου Δημητρίου

 

Στην εξαίρετη θεματική έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)» που παρουσιάζουν το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, με την ολοκλήρωση του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», από τις 29 Ιανουαρίου στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσιάστηκαν και οι τέσσερεις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Χάγη.

 

Προς μεγάλη έκπληξη των Ασσιωτών που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, εκτός από την νέα τοιχογραφία, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και μία εξαίρετη απεικόνιση του Προφήτη Ηλία που επίσης ανήκει στην εκκλησία της Παναγίας μας και είχε επαναπατριστεί το 2013 με τη συλλογή του Μονάχου.

Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία από την εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια

 

 

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων,  ο ναός της Παναγίας της Θεοτόκου στην Άσσια κατατάσσεται στα αρχαία μνημεία της Κύπρου και ανήκει στον 12ου αιώνα π. Χρ.  Οι συχνές αναφορές, ακόμα και από εμάς τους Ασσιώτες, ότι ο ναός είναι του 14-15ου αιώνα είναι λανθασμένες.  Η σύγχυση πολύ πιθανόν να συνδέεται με την περίοδο που χρονολογούνται οι τοιχογραφίες, που παρεμπιπτόντως ήταν γνωστές.   Μία παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει το τέμπλο της εκκλησίας και τις τοιχογραφίες στην αψίδα πάνω από αυτό διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διεκδίκηση και επαναπατρισμό τους.

 

Παρουσιάζουμε και τις δύο τοιχογραφίες πιο κάτω που σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν στον 15ο αιώνα.

Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία από την εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια  Τοιχογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια

 

Σχετικές αναρτήσεις:

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com