Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1620585
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Μιχαήλ Χαραλάμπους (27-3-2015) Εκτύπωση E-mail

ΚΗΔΕΙΑ
Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

Μιχαήλ Χαραλάμπους


ΜΙΧΑΗΛ (ΜΙΣΙΕΛΛΗ) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
από τη Χαρδακιώτισσα Κυθρέας, 50 ετών

ο οποίος συνελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς στο χωριό Άσσια
τον Αύγουστο του 1974 και εκτελέστηκε, τα οστά του οποίου
ανευρέθησαν σε ομαδικό τάφο στο Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν
με τη μέθοδο DNA, κηδεύουμε το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015,
στις 3:00 μ.μ., από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην
Παλουριώτισσα και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του να
παραστούν.

Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 2:30 μ.μ. 
Η ταφή θα γίνει στο Παλαιό Κοιμητήριο Παλουριώτισσας.

Οι τεθλιμμένοι:
Σύζυγος: Αργυρή Χαραλάμπους
Τέκνα: Φώτης - Βάνια Χαραλάμους
Χαράλαμπος - Λίλλη Χαραλάμπους
Εγγόνια και λοιποί συγγενείς

Αντί στεφάνων, παρακαλούμε όπως γίνονται εισφορές στο
Ταμείο Ευημερίας Κυθρεωτών.

 

 

Μιχαήλ Χαραλάμπους Μιχαήλ

 


του Γιάννου Δημητρίου


Τελείτε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα, η κηδεία του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Μιχαήλ Χαραλάμπους από την Κυθρέα, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 21 Αυγούστου 1974.  Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.


Ο Μιχαήλ Χαραλάμπους, 50 ετών τότε, οδηγός στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974 έφθασε μαζί με σύζυγό και τα δυο παιδιά του στην Άσσια όπου βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία στο σπίτι του Τάκη Τζυμπά.


Την ίδια μέρα, γύρω στις 1:45 μ.μ. τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άσσια χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπήρχαν ομάδες της εθνοφρουράς στη περιοχή.  Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός γύρω στους 1000 ανθρώπους (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια) εγκλωβίστηκαν στο χωριό και μαζί και ο Μιχαήλ Χαραλάμπους.  Την ίδια μέρα ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν τον Μιχαήλ Χαραλάμπους, την οικογένειά του και όσα άλλα άτομα ήταν στο σπίτι του Τάκη Τζυμπά.  Τα γυναικόπαιδα αφέθηκαν ελεύθερα αργότερα την ίδια ημέρα ενώ ο Μ. Χαραλάμπους μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας Κουταλιανού στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού, όπου κρατήθηκε αιχμάλωτος με άλλους άντρες.


Στις 18 Αυγούστου αφέθηκε ελεύθερος και επαναενώθηκε με την οικογένεια του, που στο μεταξύ είχε μετακινηθεί σε γειτονικό σπίτι της οικογένειας Τάκη Τζυμπά.


Στις 21 Αυγούστου 1974, μια ομάδα 15 ενόπλων Τούρκων στρατιωτών επανασυνέλαβαν τον Μ. Χαραλάμπους με όσους βρίσκονταν στο σπίτι που διέμεναν και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας) όπου σταδιακά μεταφέρνονταν ομαδικά με συνοδεία ενόπλων στρατιωτών, όλοι οι  εγκλωβισμένοι άμαχοι πολίτες που βρίσκονταν στο χωριό.  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία  όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.


Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Μ. Χαραλάμπους ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Μιχαήλ Χαραλάμπους:

Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια

Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com