Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1627599
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

ΣτΕ: Η Τουρκία να δώσει πληροφορίες για αγνοούμενους και μετακινήσεις οστών Εκτύπωση E-mail

 

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, Ο Φιλελεύθερος

 

Να παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση στη ΔΕΑ


Λευκωσία: Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κάλεσε την Τουρκία να εξετάσει "proprio motu", δηλαδή με δική της θέληση, τις εκθέσεις και τα στρατιωτικά αρχεία που έχει στην κατοχή της, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για σημεία ταφής αλλά και για τόπους όπου έγιναν μετακινήσεις οστών, διαβιβάζοντας τες στη ΔΕΑ.

 

Ζητά παράλληλα από την Άγκυρα να παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε όλες τις πιθανές στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα.

 

Στην απόφαση που έλαβαν την Πέμπτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ, που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο, εξετάζοντας την υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ αναφορικά με τη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, αλλά και την προσφυγή «Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας», επανέλαβαν ότι αποτελεί άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας η αποπληρωμή των αποζημιώσεων, ζητώντας παράλληλα από τις τουρκικές αρχές «να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τα ποσά που έχουν επιδικαστεί στην απόφαση της 12 Μαΐου 2014».

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Άγκυρα την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκ. αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκ. την ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.

 

Σύμφωνα με την απόφαση των 47, εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόσβαση που δόθηκε στη ΔΕΑ σε 30 στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, καθώς και αναφορικά με την έκκληση των δύο ηγετών στην Κύπρο, ζητώντας από όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής να τις διαβιβάσουν στη ΔΕΑ.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι επείγει η εντατικοποίηση της προσέγγισης των τουρκικών αρχών για παροχή στη ΔΕΑ κάθε απαραίτητης βοήθειας, ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα σε όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα.

 

Στην απόφασή της, η Επιτροπή Υπουργών «σημείωσε με ενδιαφέρον» την πρόσθετη πληροφόρηση που έδωσαν οι τουρκικές αρχές, αναφορικά με την πρόοδο της λεγόμενης μονάδας αγνοουμένων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα και την ολοκλήρωση, όπως αναφέρεται, αριθμού ερευνών, περιλαμβανομένης της υπόθεσης του Σάββα Χατζηπαντελή, που συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων στην υπόθεση Βαρνάβα.

 

Παράλληλα, ζητά από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ερευνών και τη σύντομη κατάληξή τους, ενώ ζητά να κρατείται η Επιτροπή Υπουργών ενήμερη για την πρόοδο, ιδιαίτερα όσον αφορά την έρευνα για τον Ανδρέα Βαρνάβα.

Το ΣτΕ θα επανεξετάσει το θέμα των αγνοουμένων στην συνεδρία του τον προσεχή Δεκέμβρη.

 

Όσον αφορά το σκέλος των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις «Βαρνάβα» και «Ξενίδη-Αρέστη», η Επιτροπή Υπουργών εκφράζει για άλλη μια φορά την αποδοκιμασία της για την ανυπαρξία προόδου στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις κατεχόμενες περιουσίες, ενώ επαναλαμβάνει παλιότερη έκκληση της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ να θέσει το θέμα κατά τις επαφές του με τις τουρκικές αρχές.

 

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί στη συνεδρία των μονίμων αντιπροσώπων, τον προσεχή Ιούνιο.

 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com