Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1627451
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πώς βρέθηκε η Τόχνη και χάθηκε η Άσσια Εκτύπωση E-mail

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, Η Καθημερινή
του Ανδρέα Παράσχου

 

Όλη η πολιτική απάτη που επινόησε και υλοποίησε η Τ/κ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ μέλος της ΔΕΑ, με την ανοχή του τρίτου μέλους Ανρί Αρνί ώστε να μην αποδοθούν τα λείψανα στις 70 περίπου οικογένειες Ασσιωτών αγνοουμένων, όπως καταγράφεται στην έκθεση του τέως μέλους της Επιτροπής Θεόφιλου Θεοφίλου. Το αντίθετο συνέβη με τους Τ/κ αγνοουμένους της Τόχνης.


Δύο εγκλήματα πολέμου του 1974 και μια απάτη της ΔΕΑ του 2014

Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009 Φωτο. Γιάννος ΔημητρίουΠώς ο Θεοφίλου εντόπισε τα λείψανα των Τ/Κ της Τόχνης και πως η Κιουτσίουκ συγκάλυψε την εξαφάνιση των λειψάνων των Ασσιωτών

Καθόλου τυχαία γράφαμε την Κυριακή 30/08/2015 ότι στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) δρα κύκλωμα της Τ/κ Κιουτσιούκ και του Ελβετού Αρνί καθότι το τέως μέλος της ΔΕΑ Θεόφιλος Θεοφίλου κατέγραψε με πάσα λεπτομέρεια σε σχετική έκθεση του απαράδεκτες, αντιδεοντολογικές και απάνθρωπες συμπεριφορές των δύο μελών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ενέργειες που υπηρετούν την πολύχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να απεκδυθεί των ευθυνών της για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1974 στην Κύπρο. Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα άλλο ένα σημαντικό απόσπασμα της έκθεσης του τέως εκπρόσωπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ Θεόφιλου Β. Θεοφίλου, Πρέσβη ε.τ. Από το απόσπασμα αποκαλύπτεται όλο το φιάσκο που η Τ/κ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ μέλος της ΔΕΑ, με την ανοχή του τρίτου μέλους Ανρί Αρνί, επινόησε ώστε να μην αποδοθούν τα λείψανα στις 70 περίπου οικογένειες Ασσιωτών αγνοουμένων.

 

1η περίπτωση εμπαιγμού
α) Όπως είναι γνωστό, 70 περίπου κάτοικοι της Άσσιας συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν ομαδικά σε περιοχή του χωριού Αφάνεια όπου και τάφηκαν σε πηγάδια και λαγούμια στην τοποθεσία Ορνίθι. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ?90, ο τάφος τους διαταράχθηκε και τα οστά τους μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος με στόχο την απόκρυψη του εγκλήματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και όλες τις ενδείξεις επρόκειτο για καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη επιχείρηση που έγινε με οδηγίες της Άγκυρας, στην οποία πήραν μέρος αρκετά άτομα που χρησιμοποίησαν μηχανήματα εκσκαφής και φορτηγά.


β) Όταν το 2009 ύστερα από κάποιες πληροφορίες έγιναν ανασκαφές στον χώρο της αρχικής ταφής, βρέθηκαν εκεί μόνο τέσσερεις (4) ολόκληροι σκελετοί, τρεις (3) σχεδόν ολόκληροι σκελετοί και αριθμός ανακατωμένων και θρυμματισμένων οστών από υπολείμματα άλλων σκελετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των οστών δεν βρέθηκαν και οι επτά προαναφερθέντες σκελετοί βρέθηκαν στην κατάσταση που περιγράφηκε επειδή ήταν σε λαγούμι όπου δεν έφτασε η «χούφτα» του σκαπτικού μηχανήματος. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μας και τις εισηγήσεις μας για ανεύρεση και των υπόλοιπων οστών, η Τ/κ εκπρόσωπος μας ανέφερε συνεχώς ότι δεν γνωρίζουν πού μεταφέρθηκαν τα οστά, ότι δεν βρίσκουν άλλους μάρτυρες, ότι κάποιοι που πιθανό να γνωρίζουν αρνούνται να μιλήσουν και διάφορα άλλα. Ούτε η συνάντηση της αντιπροσωπείας των Ασσιωτών- στην οποία μετείχε και ο Δικαστής κ. Π. Καλλής - με τη Δ.Ε.Α. απέδωσε οτιδήποτε. Χωρίς ίχνος ευαισθησίας ή συγκίνησης ή κατανόησης, η κ. Κιουτσιούκ απάντησε ότι δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατό να βρεθούν άλλες πληροφορίες και η υπόθεση πρέπει να κλείσει. Σε συζητήσεις που είχαμε στη Δ.Ε.Α. για το θέμα αυτό επέμενε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την ταυτοποίηση των ανευρεθέντων οστών χωρίς να περιμένουμε άλλο, να τα παραδώσουμε στους συγγενείς τους και να κλείσουν οι σχετικοί φάκελοι. Αρνήθηκε να συμφωνήσει σε πρότασή μου να σταλεί από τη Δ.Ε.Α. επιστολή στις οργανώσεις των Ε/κ και Τ/κ συγγενών των αγνοουμένων με την οποία να τους δίνεται διαβεβαίωση ότι παρά την ταυτοποίηση και την παράδοση σ? αυτούς κάποιων οστών για ταφή θα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση και των υπόλοιπων οστών. Την πρότασή μου για την αποστολή της επιστολής αυτής υποστήριξε και το τρίτο μέλος (Ανρί Αρνί) που υιοθέτησε την επιχειρηματολογία μου που συνίσταται στα εξής: (i) Είναι μια λογική, σωστή ανθρωπιστική προσέγγιση που αφορά και θα ισχύει τόσο για τις περιπτώσεις Ε/κ όσο και για τις περιπτώσεις Τ/κ αγνοουμένων που ανευρίσκονται μόνο λίγα οστά τους. (ii) Η προσέγγιση και η διαβεβαίωση αυτή θα ανακουφίσει, θα καθησυχάσει και ικανοποιήσει τους συγγενείς των αγνοουμένων που δικαιολογημένα νοιώθουν πολύ έντονα γι? αυτό το θέμα. (iii) Η διαβεβαίωση ότι με την ανεύρεση και παράδοση λίγων οστών δεν κλείνει ο φάκελος της υπόθεσης και ότι θα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση και των υπόλοιπων οστών θα επιτρέψει στους συγγενείς να παραλάβουν και να θάψουν τα ανευρεθέντα οστά. (iv) Η διευθέτηση αυτή θα διευκολύνει και το έργο της Δ.Ε.Α.


Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009 Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009γ) Η κ. Κιουτσιούκ αντιτάχθηκε στην αποστολή της επιστολής μέχρι το τέλος προβάλλοντας veto με τα εξής δύο γελοία επιχειρήματα: (i) με την αποστολή της επιστολής θα δώσουμε το νομικό δικαίωμα στους συγγενείς να πάρουν δικαστικά μέτρα εναντίον της Δ.Ε.Α. (ii) η παραλαβή των λίγων ανευρεθέντων οστών από τους συγγενείς μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη προετοιμασία/ψυχοθεραπεία τους από τους ψυχολόγους μας. Αν οι Ε/κ ψυχολόγοι της Δ.Ε.Α. κάνουν καλά τη δουλειά τους μιλώντας στους συγγενείς, αυτοί θα πεισθούν να δεχθούν να παραλάβουν τα λίγα οστά και να τα θάψουν και να κλείσει ο φάκελος. Παρά τις ενστάσεις της κ. Κιουτσιούκ, το τρίτο μέλος δήλωσε και γράφτηκε στα πρακτικά της συνεδρίας ότι θα ετοιμάσει και θα υποβάλει για συζήτηση και έγκριση στην επόμενη συνεδρία σχέδιο επιστολής προς τις οργανώσεις των συγγενών. Παρόλο που πέρασαν δύο σχεδόν μήνες (από τον Ιανουάριο του 2014) δεν το έπραξε και εκτιμώ ότι δεν θα το πράξει. Γιατί όπως φαίνεται, άλλαξε εν των μεταξύ γνώμη και έκανε στροφή όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.


δ) Πριν από ένα περίπου μήνα, η Τ/κ εκπρόσωπος μας πληροφόρησε στη Δ.Ε.Α. ότι εξασφάλισαν νέες πληροφορίες με βάση τις οποίες γνωρίζουν τώρα που ξαναθάφτηκαν τα οστά των Ασσιωτών που μετακινήθηκαν από τον αρχικό χώρο ταφής τους στο Ορνίθι της Αφάνειας. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν με διάφορα στοιχεία την ακρίβεια και ορθότητα των πληροφοριών τους και εισηγήθηκαν να γίνει αμέσως ανασκαφή στο συγκεκριμένο χώρο. Έφτασαν μάλιστα μέχρι το σημείο να ζητήσουν με έγγραφό τους προς το ανθρωπολογικό εργαστήριο να διακοπεί η ταυτοποίηση των ανευρεθέντων οστών των Ασσιωτών, εν όψει της ανεύρεσης και των υπόλοιπων οστών. Από δικής μας πλευράς χαιρετήσαμε με ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή και συμφωνήσαμε στην άμεση έναρξη της ανασκαφής και στη διακοπή της ταυτοποίησης εν όψει και μέχρι την εκταφή και των υπόλοιπων οστών. Ένεκα της μεγάλης σημασίας που απέδιδα στο θέμα αυτό, επισκέφθηκα ο ίδιος μαζί με το βοηθό μου και το βοηθό της Τ/κ εκπροσώπου δύο φορές τα δύο διαδοχικά σημεία που υποδείχθηκαν από τ/κ πλευράς ως χώρος επαναταφής. Θεώρησα επίσης σωστό να ενημερώσω εμπιστευτικά ολιγομελή αντιπροσωπεία των συγγενών των Ασσιωτών αγνοουμένων υπό τον κοινοτάρχη κ. Γ. Ιωάννου.


ε) Στην ανασκαφή που έγινε στο δεύτερο από τα υποδειχθέντα σημεία στη μέση του πουθενά έξω από το τ/κ χωριό Φώττα στην επαρχία Κερύνειας και σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την Αφάνεια, βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφή 3-4 εβδομάδων πολύ λίγα οστά που ανήκουν σε τρία (3) μόνο άτομα. Η Τ/κ εκπρόσωπος μας πληροφόρησε επίσημα στην συνεδρία της Δ.Ε.Α. της 13.3.14 ότι τα ανευρεθέντα οστά δεν ανήκουν στους αγνοούμενους της Άσσιας των οποίων τα οστά μετακινήθηκαν από το Ορνίθι και ότι η ανασκαφή τελείωσε. Η κ. Κιουτσιούκ έκανε αυτή την πληροφόρηση χωρίς καμιά απολογία και οποιαδήποτε πειστική εξήγηση ωσάν η υπόθεση αυτή να ήταν ένα μικρό συμβάν χωρίς σημασία.

 

Η ανεύρεση των οστών όλων των Τ/κ αγνοουμένων της Τόχνης
Αντίθετα με την απαράδεκτη συμπεριφορά της κ. Κιουτσιούκ στην υπόθεση των Ασσιωτών, στην περίπτωση των Τ/κ επίσης αγρίως δολοφονηθέντων από Ε/κ παραστρατιωτικούς ο κ. Θεοφίλου τιμώντας το αξίωμα και το καθήκον του στη ΔΕΑ, ενήργησε με επαγγελματισμό και πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσης για διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων, Ε/κ και Τ/κ προς όφελος των τραγικών οικογενειών.


Ιδού πώς καταγράφεται η περίπτωση στη συγκεκριμένη έκθεση:


α) Με την ανάληψη των καθηκόντων μου την 1.9.13, είχα θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές μου και την ανεύρεση των οστών των Τ/κ αγνοουμένων της Τόχνης που δεν είχαν ακόμα βρεθεί. Η προτεραιότητα αυτή υιοθετήθηκε και από τον ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδη, την Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Καίτη Κληρίδη και από τη Σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 7.11.2013 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη. Από τους 83 αγνοούμενους της Τόχνης, είχαν μέχρι τότε βρεθεί τα οστά των 46 που δολοφονήθηκαν στην Παλώδια και τάφηκαν στη Γεράσα και των 12 από τους άλλους 37 που δολοφονήθηκαν και τάφηκαν στην Παρεκκλησιά. Κατά την ανασκαφή που έγινε στο χώρο του λατομείου Κυθραιώτη έξω από την Παρεκκλησιά το 2010 βρέθηκαν οστά μόνον 12 αγνοουμένων που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εκτελέσθηκαν και θάφτηκαν ομαδικά σε εκείνο το σημείο.


β) Η περίπτωση των Τ/κ αγνοουμένων της Τόχνης τύγχανε ευρείας πολιτικής εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά διεθνώς αλλά και μέσα στο πλαίσιο της Δ.Ε.Α. για δικαιολόγηση ή επίκληση ελαφρυντικών για την αρνητική και κωλυσιεργό τακτική της στο θέμα της ανεύρεσης των χώρων ταφής Ε/κ αγνοουμένων. Χρησιμοποιείτο επίσης από το τρίτο μέλος για δικαιολόγηση της άδικης και εξισωτικής των δύο πλευρών προσέγγισης του στο θέμα της διατάραξης των χώρων μαζικής ταφής και μετακίνησης των οστών των αγνοουμένων που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο της Δ.Ε.Α. Έχοντας υπ? όψη όλα τα πιο πάνω κρίθηκε και αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην ανεύρεση των οστών και των υπόλοιπων αγνοουμένων της Τόχνης για τους πιο κάτω λόγους: (i) Ανθρωπιστικούς με στόχο την ανακούφιση και ικανοποίηση των οικογενειών και των συγγενών μεγάλου αριθμού Τ/κ αγνοουμένων. (ii) Απόδειξη της πολιτικής βούλησης και ειλικρινούς διάθεσης της δικής μας πλευράς στο ανθρωπιστικό ζήτημα της εξακρίβωσης της τύχης των Τ/κ αγνοουμένων. (iii) Κατάρριψη και διάψευση των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς και του τρίτου μέλους για σκόπιμη διατάραξη του χώρου ταφής και μετακίνηση των οστών για απόκρυψη του εγκλήματος. (iv) Εξουδετέρωση της τουρκικής προπαγάνδας και των προσπαθειών της για πολιτική εκμετάλλευση της περίπτωσης των Τ/κ αγνοουμένων της Τόχνης.


γ) Σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο κλιμάκιο της Κ.Υ.Π. συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν νεότερες πληροφορίες που στήριξαν την εκτίμηση μου ότι και τα οστά των υπόλοιπων Τ/κ αγνοουμένων βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο. Οι πληροφορίες αυτές συνέπιπταν και με προηγούμενες πληροφορίες για το σημείο εκτέλεσης και ταφής των θυμάτων. Με τη βοήθεια του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έγινε ανακατασκευή/ανασχεδιασμός του χάρτη/τοπίου της περιοχής όπως ήταν το 1974 και πριν από τη λειτουργία του λατομείου το 1980/1981. Η διασταύρωση όλων των πληροφοριών - παλαιών και νεότερων - η ανάλυση όλων των δεδομένων και η συνεκτίμηση όλων των στοιχείων έδειχναν ότι δεν έγινε διατάραξη του τάφου και σκόπιμη μετακίνηση των οστών. Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν ύστερα από την επιμελή και καλά συντονισμένη προεργασία μας, ενημέρωσα τα άλλα μέλη της Δ.Ε.Α. και εισηγήθηκα τη διεξαγωγή νέας ανασκαφής σε παραπλήσιο σημείο στον ίδιο χώρο όπου έγινε η πρώτη ανασκαφή το 2010.


δ) Η κ. Κιουτσιούκ αντί να εκφράσει ικανοποίηση για τις ενέργειές μας και να χαιρετίσει και υποστηρίξει τη νέα μας προσπάθεια αντέδρασε αρνητικά και σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή μας κατηγόρησε ότι επιδιώκουμε να παραποιήσουμε (to distort) τα γεγονότα και την αλήθεια. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό της αυτό επικαλέσθηκε την «επιστημονική» μαρτυρία Τ/κ αρχαιολόγου ότι κατά την πρώτη ανασκαφή βρέθηκαν σημάδια από τα «δόντια» της χούφτας σκαπτικού μηχανήματος που κατά την άποψή της αποδείκνυε ότι έγινε επέμβαση και διατάραξη του τάφου και σκόπιμη μετακίνηση των οστών. Απάντησα στον ισχυρισμό αυτό ότι τα σημάδια αυτά θα μπορούσαν να έγιναν από τα σκαπτικά μηχανήματα του λατομείου που άρχισε να λειτουργεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στη διάρκεια των εργασιών του οποίου έγιναν εκτεταμένες εκταφές, μετακινήσεις χωμάτων, επιχωματώσεις και άλλες εργασίες που αλλοίωσαν ριζικά την αρχική μορφή του τοπίου και του περιβάλλοντος χώρου.


ε) Πριν από την έναρξη της νέας ανασκαφής κάλεσα τα άλλα δύο μέλη και επισκεφθήκαμε μαζί με τους βοηθούς μου τον χώρο του λατομείου όπου ο υπεύθυνος του κλιμακίου της Κ.Υ.Π κ. Ζ. Ζαχαρίου μας παρουσίασε όλα τα νέα στοιχεία συμπεριλαμβανομένου και του χάρτη της περιοχής όπως ήταν το 1974. Με βάση αυτά τα στοιχεία ο κ. Ζαχαρίου υπέδειξε το σημείο όπου πρέπει να βρίσκονται τα οστά και να γίνει η ανασκαφή. Η νέα ανασκαφή άρχισε πριν από το τέλος Ιανουαρίου και από τις πρώτες μέρες απέδωσε θετικά αποτελέσματα με την ανεύρεση των πρώτων οστών. Με την πρόοδο των εργασιών ανευρίσκονταν ολοένα και περισσότερα οστά με αυξανόμενη πυκνότητα και συγκέντρωση. Μέχρι σήμερα ανευρέθηκαν πολλά οστά που ανήκουν σε 25 άτομα που σημαίνει ότι έχουμε βρει τα οστά όλων των Τ/κ αγνοουμένων της Τόχνης.


στ) Είναι αξιοσημείωτο ότι η κ. Κιουτσιούκ δεν έδειξε καμιά χαρά ή ικανοποίηση από την ανεύρεση των οστών όλων των αγνοουμένων της Τόχνης. Ούτε μπόρεσε να προφέρει και να πει μια λέξη που να εκφράζει έστω και έμμεσα εκτίμηση και ευχαριστίες για τις προσπάθειες που καταβάλουμε και τα θετικά αποτελέσματά τους. Πιστεύω ότι απογοητεύτηκε και στεναχωρήθηκε, γιατί διαψεύστηκε και επειδή της χαλάσαμε τα σχέδια και τους τακτικισμούς της. Την ίδια θλιβερή στάση τήρησε και το τρίτο μέλος ο ανεκδιήγητος, «αποστειρωμένος» και τουρκόφιλος κ. Αρνί που κατά την επίσκεψη των πρέσβεων και διπλωματών της Ε.Ε. στον χώρο της ανασκαφής την Τρίτη 18.3.14 επέμενε να χρησιμοποιεί το παράνομο τουρκικό όνομα "Teskend" για την Τόχνη και προσπαθούσε να επικεντρώσει την προσοχή και τη συζήτηση στο έγκλημα του 1974 και όχι στο έργο της Δ.Ε.Α. του 2014.

 

Ευχαριστίες
Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο που ευγενώς μας παραχώρησε την άδεια του να αναδημοσιεύσουμε το πιο πάνω άρθρο.


 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com