Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1624365
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αβεβαιότητα συγγενών για ταυτοποιήσεις Εκτύπωση E-mail

 

Αμφιβολίες και ερωτήματα από οικογένειες αγνοουμένων μετά την υπόθεση Φορή

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της Άσσιας ζουν στην αμφιβολία

 

ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 Ο Φιλελεύθερος

 

Τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες τους αναφορικά με το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων εξέφρασαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων. Η αβεβαιότητα στις τάξεις των συγγενών προκλήθηκε από την υπόθεση του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Γεώργιου Φορή, στην οικογένεια του οποίου παραδόθηκαν 18 οστά εκ των οποίων τα 7 ανήκαν σε άλλους τρεις αγνοούμενους, με τη ΔΕΑ να δηλώνει ότι πρόκειται για λάθος στην ανθρωπολογική εξέταση που έγινε.

 

Εκ μέρους των Ασσιωτών ο Γιάννος Δημητρίου υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι μετά που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση Φορή, οι συγγενείς των αγνοουμένων της Άσσιας, είτε επέλεξαν να κάνουν κηδείες των λιγοστών οστών των δικών τους είτε όχι, ζουν μέσα στην αμφιβολία και τους βασανίζει το ερώτημα κατά πόσο έχουν κηδέψει μόνο τον δικό τους.

 

 

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δόθηκαν και παλαιότερα λάθος οστά σε οικογένειες αγνοουμένων και να κηδεύτηκαν.

 

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, κληθείς να απαντήσει στα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων, επί της ουσίας δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Τόνισε παράλληλα ότι σκοπός της ΔΕΑ είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται να ληφθούν και άλλα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα παρουσιάζονται παρόμοια λάθη στο μέλλον.

 

Πάντως, σχετικά με την υπόθεση Φορή, ο εκπρόσωπος των Ασσιωτών Γιάννος Δημητρίου υποστήριξε ότι «η οικογένεια Φορή, πέρα από τη θλίψη και τον πόνο που είχε να αντιμετωπίσει, δυστυχώς ένιωσε ότι βρήκε τη ΔΕΑ απέναντί της αντί στο πλάι της». Τους ισχυρισμούς του κ. Δημητρίου απέρριψε ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ. Πάντως, η εγγονή του Γεώργιου Φορή, Μελίνα, ενημέρωσε του βουλευτές ότι παρά τις επανειλημμένες επιστολές που έστειλε στη ΔΕΑ, ακόμη δεν έλαβε επαρκείς απαντήσεις.

 

Οι Ασσιώτες έθεσαν επίσης και το θέμα που αφορά πολλά θραύσματα οστών που δεν έχουν αποδοθεί σε κανένα μέχρι σήμερα και βρίσκονται στοιβαγμένα στο ανθρωπολογικό εργαστήρι ζητώντας απαντήσεις για το τι θα απογίνουν.


Μπλόκαραν εδώ και έξι μήνες οι ταυτοποιήσεις λειψάνων

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι έχει σταματήσει η διαδικασία των ταυτοποιήσεων μέχρι να διαμορφωθούν τα νέα πρωτόκολλα, κάτι που χαρακτήρισε ως ανησυχητικό. «Πρέπει το συντομότερο να διαμορφωθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι ταυτοποιήσεις», τόνισε, διευκρινίζοντας «ότι έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων και τη διαμόρφωση νέων πρωτοκόλλων».

 

Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι η δραματική πτώση στον εντοπισμό λειψάνων από τις εκταφές της ΔΕΑ, όπου στους 9 από τους 10 χώρους όπου γίνονται εκταφές δεν εντοπίζονται λείψανα, κάτι που αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες και για τη μετακίνηση των οστών αλλά και να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στα συνεργία της ΔΕΑ στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com