Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1621382
Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Αντώνη Χαρή (24-9-2014) Εκτύπωση E-mail

 

του Γιάννου Δημητρίου

 

Τελείται σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2014, και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό  Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη η κηδεία του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής Αντώνη Χαρή από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Αντώνης Χαρή είναι ο 12ος  στη σειρά αγνοούμενος από τους 70 αμάχους πολίτες που δολοφονήθηκαν στην περιοχή Ορνίθι, που τελείται η κηδεία του μετά τη διακρίβωση της τύχης του.


Ο Αντώνης Χαρή, 59 ετών τότε, πελεκάνος στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974, μαζί με την οικογένεια του  έφθασε στην Άσσια για να βρει ασφαλές καταφύγιο αφού στην περιοχή Άσσιας δεν είχαν γίνει μάχες όλο τα προηγούμενο διάστημα.  Με την αιφνίδια κατάληψη του χωριού γύρω στις 1:45 μ.μ. της 14ης Αυγούστου 1974  ο Α. Χαρή και η οικογένεια του παρέμειναν κρυμμένοι στο σπίτι της οικογένειας Διομήδη Χατζηκωνσταντή όπου είχαν βρει καταφύγιο.  Παρέμεινε εκεί μέχρι την 21 Αυγούστου 1974 ημερομηνία κατά την οποία ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες υποβοηθούμενοι από Τ/Κ της περιοχής Άσσιας συνέλαβαν και τους τελευταίους άνδρες που είχαν μείνει στο χωριό  και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία  όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.


Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Αντώνης Χαρή ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.  Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις τελευταίες ανθρωπολογικές μελέτες και εκτιμήσεις σε 61 ανθρώπους.

 

Κηδεία
Μετά από 40 χρόνια

Αντώνης Χαρή
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΗ
(48 ετών, αγνοούμενος από το Νέο Χωριό Κυθρέας)

Τελούμε την Τετάρτη 24/9/2014 και ώρα 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου

στη Δασούπολη, την κηδεία του πολυαγαπημένου μας πατέρα, αδελφού και παππού που συνελήφθη

από τους Τούρκους στις 21/8/1974 στο χωριό Άσσια και στη συνέχεια δολοφονήθηκε.  Τα οστά του ανευρέθησαν

σε ομαδικό τάφο στην Αφάνεια και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.


Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 3.30 μ.μ. στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου

Δασούπολης, και καλούμε όσους επιθυμούν να παραστούν.

 

Οι τεθλιμμένοι
Θυγατέρα: Δέσπω Χαρή Προδρόμου
Αδελφή: Δέσποινα Ζερταλή
και εγγόνια

 

Αντί στεφάνων, παρακαλούμε όπως γίνονται εισφορές για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Αντώνη Χάρη:

Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια

Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com