Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1621607
Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους

Με τιμές ηρώων κηδεύτηκαν οι Κώστας και Ανδρέας Ζαχαριάδης (4-10-2013) Εκτύπωση E-mail

του Μάριου Αδάμου


Άλλοι δυο αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας κηδεύτηκαν σήμερα. Πρόκειται για τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον γιο του Ανδρέα από την Κυθρέα, οι οποίο δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους Εισβολείς το καλοκαίρι του 1974.

Πολύ μικρός ήταν ο ιερός ναός του Αποστόλου Ανδρέα στον συνοικισμό Στροβόλου για να χωρέσει όσους έσπευσαν για να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές σε πατέρα και γιό.

 

 

Τον Κώστα Ζαχαριάδη 50 ετών το 1974 και το γιο του Ανδρέα 16 ετών από την Κυθρέα οι οποίοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους εισβολείς και τουρκοκύπριους εξτρεμιστές. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Η οικογένεια Ζαχαριάδη μετά την κατάρρευση της γραμμής της Μιας Μηλιάς βρήκε καταφύγιο στην Άσσια. Πατέρας και γιος, μαζί με άλλους κατοίκους της 'Ασσιας και γειτονικών χωριών συνελήφθησαν από τους εισβολείς, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

 

Τα οστά τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Επικήδειο εκφώνησε η συγγενής τους Χρύσω Κουτσού.

Την πολιτεία εκπροσώπησε ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς.

Μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

 

Πηγή: http://www.ant1iwo.com

 

Δική μας σημείωση:
Η οικογένεια Ζαχαριάδη είχε βρει προσωρινό καταφύγιο στο φιλόξενο σπίτι του Γεώργιου Εγγλέζου απ' όπου ο Κώστας με τον ανήλικο γιο του Ανδρέα συνελήφθηκαν ομαδικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Εγγλέζου.  Ακολούθως μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό Αφάνεια όπου και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και τάφηκαν ομαδικά όπως έχει καταδείξει η εκταφή. 


Έχουμε αναρτημένη τη μαρτυρία της κυρίας Γιαννούλας Ζαχαριάδη αναφορικά με τα γεγονότα εκείνων των ημερών στο πιο κάτω σύνδεσμο.

http://www.assia.org.cy/agnoumeni/fakellos-agnooumenon/206.html

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com