Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808562
Έχουμε 76 επισκέπτες συνδεδεμένους

Οικογένεια Αντώνη Χριστοφή Παπαδημήτρη Εκτύπωση E-mail


του Γιάννου Δημητρίου   30.06.2017

 

Οικογένεια Αντώνη Χριστοφή ΠαπαδημήτρηΟι φωτογραφικές μνήμες μας παίρνουν με αυτή τη φωτογραφία ακριβώς 100 χρόνια πίσω.  Είναι μία φωτογραφία της οικογένειας Αντώνη Χριστοφή Παπαδημήτρη που μας παρέδωσε πρόσφατα ο κ. Πέτρος Μελή.  Οι εικονιζόμενοι από αριστερά είναι η σύζυγος Ιουλία (το γένος Σιάμπη) από το Ριζοκάρπασο, ο Αντώνης Χριστοφή Παπαδημήτρη στο κέντρο καθήμενος και η θυγατέρα τους Μαρία Αντωνοπούλου Φράνγκου γνωστή ως Χατζημαριού.

 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μελή του οποίου ο Αντώνης ήταν αδελφός του παππού του Δημήτρη Παπαδημήτρη, η λήψη της φωτογραφίας είχε γίνει στο σπίτι του Κώστα Καφά στην Άσσια το 1917.  Η οικογένεια Παπαδημήτρη συνδεόταν εξ αίματος με την οικογένεια Καφά, αφού ο Κώστας Καφάς ήταν θείος του εικονιζόμενου Αντώνη. 

 

 

 

Η εικονιζόμενη οικογένεια Παπαδημήτρη φωτογραφήθηκε επ' ευκαιρία κάποιου σημαντικού γεγονότος από περιοδεύοντα φωτογράφο της εποχής.  Συνηθισμένοι λόγοι επίσκεψης φωτογράφων στην Άσσια την τότε εποχή ήταν οι οικογενειακοί γάμοι ή κατά την 29 Αυγούστου όπου  η Άσσια  γιόρταζε με μεγάλη πανήγυρη την γιορτή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και όλα τα σπίτια φιλοξενούσαν συγγενείς και φίλους που κατέκλυζαν το χωριό για τη γιορτή.

 


Η επιβλητική Ιουλία είναι ντυμένη στα μαύρα με την παραδοσιακή στολή της αγροτικής Κύπρου της τότε εποχής.  Στο κεφάλι φέρει μαντίλι το οποίο είναι ανοικτό για να φαίνεται το πρόσωπο της.  Ο Αντώνης που είναι καθήμενος στο κέντρο κρατά με το δεξί του χέρι κυνηγετικό όπλο της εποχής και στο δεξί του γόνατο έχει τοποθετημένο το ψάθινο καπέλο του.  Η Μαρία, ψηλή και λυγερόκορμη σε ηλικία 15 ετών τότε, είναι ντυμένη στα άσπρα με πιο μοντέρνα ρούχα και παπούτσια και στο αριστερό της χέρι κρατά ομπρέλα.  Το σκηνικό πλαίσιο περιλαμβάνει καρό ύφασμα που κρέμεται στον τοίχο πίσω από τους εικονιζόμενους.


Η Μαρία ή Χατζημαριού παντρεύτηκε τον Χρίστο Φραγκόπουλο (Φράνγκο) από την Αφάνεια, όμως δεν ευτύχισαν να κάνουν παιδιά.  Μετά την Τουρκική εισβολή και την διωγμό μας από τις πατρογονικές μας εστίες η Χατζημαριού έζησε στη Λάρνακα όπου και απεβίωσε υπέρ-αιωνόβια. 


Η Ιουλία σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μελή είχε εξαιρετικά μελωδική φωνή και συνήθιζε να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.  Την εξαιρετική φωνή της μητέρας του κληρονόμησε ο μοναχογιός της Ανδρέας που απουσιάζει από την φωτογραφία.  Ο Ανδρέας μετανάστευσε στην μακρινή Αυστραλία όπου έφτιαξε την οικογένεια του, απέκτησε πέντε παιδιά και διέπρεψε ως τενόρος.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com