Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1612015
Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναμνήσεις μιας ζωής από την Άσσια 1960 - 1974 Εκτύπωση E-mail

 

του Γιάννου Δημητρίου


Την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 προβλήθηκε η ταινία «Αναμνήσεις μιας ζωής από την Άσσια 1960- 1974» στο Δήμο Λατσιών. Ήταν μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του συγχωριανού μας Μιχάλη Πηλείδη-Ασσιώτη και μέλους του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια» που με πολλή προσπάθεια κατάφερε να συλλέξει ερασιτεχνικό βιντεοσκοπημένο υλικό από συγχωριανούς μας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στην πρόσκληση που απέστειλε ο Μιχάλης στους συγχωριανούς μας ανέφερε τα εξής, «μέσα από αυτή την ταινία θα δείτε τη ζωή της Άσσιας όπως ήταν πριν την εισβολή με όλες τις εκκλησίες και όλους τους ιερείς. Τον παπά Ηλία, παπά Μιχαλιά, πάτερ Σωτήρη και τον τότε ιεροδιάκονο Νικόλαο. Το γήπεδο της Ομόνοιας Άσσιας, το γήπεδο του Εθνικού Άσσιας, την πρώτη χοροεσπερίδα του Εθνικού, την Καθαρά Δευτέρα ο ξακουστός περίπατος, παρέλαση του προσκοπείου, τους μαθητές του Δημοτικού και τα Σωματεία. Τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεντημάτων, στιγμιότυπα από το γάμο του μεγάλου δασκάλου στο χορό Γρηγόρη Ασσιώτη», όπου παρουσιάζονται χοροί από το πρώτο μικτό συγκρότημα κυπριακών χορών της Κύπρου των Λαϊκών Οργανώσεων Άσσιας.

 

Στο ίδιο χώρο είχε έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας με θέμα «Η Άσσια μετά την Εισβολή». Στο φωτογραφικό υλικό που είχε εκθέσει φαινόταν η βάρβαρη βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας μνημείων καθώς και εικόνες από τον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι όπου έγινε η μεγαλύτερη δολοφονία αμάχων πολιτών το 1974 από τον τουρκικό στρατό, 70 συνολικά ανθρώπων όλοι πέραν των 50 ετών.

 

 

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους 107 συνολικά συγχωριανούς μας που χάθηκαν το 1974. Τέσσερις στο πραξικόπημα, πέντε έπεσαν πολεμώντας στις μάχες, δεκατέσσερις που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες την 14ην Αυγούστου 1974 και ογδόντα τέσσερις αγνοούμενους (11 έχουν ταυτοποιηθεί και κηδευτεί μέχρι σήμερα). Η ταινία ήταν επίσης ειδικά αφιερωμένη εις μνήμη του πατέρα του Ανδρέα Πηλείδη που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος.


Η εκδήλωση σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς περίπου 400 Ασσιώτες όλων των ηλικιών με δάκρυα στα μάτια είχαν την ευκαιρία, έστω και μέσα από πολλές φορές τη θολή και ξεθωριασμένη εικόνα, να δουν τη ζωή της Άσσιας πριν την βάρβαρη τουρκική εισβολή που μας στερεί μέχρι σήμερα με τη βία των όπλων την δυνατότητα να ζούμε στη γη που μας γέννησε, στη γη των προγόνων μας. Οι Ασσιώτες με αποφασιστικότητα διατράνωσαν για ακόμα μια φορά την πίστη τους και τη θέληση για επιστροφή κάτω από συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας χωρίς στρατό κατοχής και εποίκους.


Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα ρεπορτάζ του ΡΙΚ και του SIGMA για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

 

 

 

 

 

Απόσπασμα από την ταινία «Αναμνήσεις μιας ζωής από την Άσσια 1960 - 1974»

 

 


Ο Μιχάλης Πηλείδης-Ασσιώτης ευχαρίστησε τον μ. Αντωνάκη Τούμπουρο, Παναγιώτη Χατζήκυριακο, Χρίστο Ψάλτη και τον Γρηγόρη Ασσιώτη που του παραχώρησαν το βιντεοσκοπημένο υλικό. Επίσης είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Κοινοτική Αρχή Άσσιας τα σωματεία Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», Ομόνοια και Εθνικό Άσσιας για την στήριξη καθώς και τους Δημήτρη Παντοπώλη και Γιάννο Δημητρίου για τη βοήθεια σε θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com